22 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie odbył się II etap Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” regionu warmińsko-mazurskiego.

Organizatorem kulinarnych zmagań było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a do rywalizacji przystąpiło 10 kół KGW, które zostały wyłonione we wcześniejszych eliminacjach.

Otwarcia wydarzenia dokonała Natalia Latocha, Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zbigniew Babalski, Poseł na Sejm RP, który odczytał list gratulacyjny skierowany od Henryka Kowalczyka, Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla Kół Gospodyń Wiejskich.

Podczas konkursu, Marek Surmacz, Zastępca Prezesa KRUS wspólnie z Henrykiem Żuchowskim, Dyrektorem Oddziału Regionalnego KRUS w Olsztynie, wręczyli Andrzejowi Dzielińskiemu, dyrektorowi Zespołu Szkół w Dobrocinie, pamiątkowy medal jubileuszowy z okazji XXX-lecia KRUS. – Uczestniczę w kolejnym już tego typu wydarzeniu i każde z nich ma zwracającą na siebie szczególna uwagę i charakterystykę. Widać w tym wszystkim duże zaangażowanie społeczne w tę formę aktywności środowiska wiejskiego – powiedział podczas swojego wystąpienia prezes Marek Surmacz

Specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoniła następujących zwycięzców:

I miejsce – KGW w Pietrzwałdzie za mazurską zupę klopsową
II miejsce – KGW w Juchnajciach za kartacze z gęsiną w rosole z gęsiny
III miejsce – KGW w Nowym Monasterzysku za babę ziemniaczaną z sosem grzybowym
Wyróżnienie Komisji zdobyło KGW w Bartołtach Wielkich za węgorza w sosie koperkowym

Poniżej prezentujemy pozostałe KGW wraz z potrawami, które zostały zaprezentowane podczas konkursu:

Koło Gospodyń Wiejskich w Bałoszycach – karmuszka z chlebkiem
Koło Gospodyń Wiejskich w Liskach – gęsi pipek
Koło Gospodyń Wiejskich „Makówka” w Pieckach – farszynki mazurskie
Koło Gospodyń Wiejskich w Miłkach – zupa wędkarza
Koło Gospodyń Wiejskich w Mszanowie – zupa grzybowa z Mszanowa
Koło Gospodyń Wiejskich „Róże z Niedźwiedzkich” – żurek biały po mazursku

Zapraszamy do wysłuchania podcastów kopia